4 klasa: jak zapisać rozwiązanie tego zadania odpowiednie dla 4 klasy

po podwórku biegały kury i
kroliki, było 16 głów i 44 nogi. ile było kur ilr królików
8 sty 20:30
życzliwa:
x-kury
16-x -króliki
2*x+(16-x)*4=44
nie wiem jak zapisać to prościej
8 sty 20:37
4 klasa: he ja też nie umiem prościej, a to za trudne dla dzieciaka (nie wiem czego ich w szkołach
uczą

)
8 sty 20:45
Anzal: Kura ma 1 parę nóg, królik 2 pary. Dzielimy wszystkie nogi na pary, czyli 44:2=22. Jest
więc 22 par nóg. Gdy od liczby tych par odejmiemy 16 głów to zostannie 6 par. 22-16=6.
Te pary nóg pochodzą od królików, bo jak wspomniałem królik ma 2 pary nóg

więc
królików jest 6 szt.
Pozostałe 10 zwierzaków to kury.
Spr: 6 głów+10 głów=16głów i 10kur x 2 nogi + 6królików x 4 nogi to 44 nogi.
Odp: Kur było 10, a królików 6.
Dobranoc
8 sty 22:28