liczba e
luki: Korzystajac z definicji liczby e oblicz:
lim (n2/n2+1)n2
lim przy n dążące do nieskończoności
13 lis 10:51
luki: doszedłem do wersji (1+ 1n2)−(n2)
13 lis 10:52
Basia:
lim
n→+∞(1−
1n)
n =
lim
n→+∞(1+
1−n)
−(−n) =
lim
n→+∞[(1+
1−n)
−n]
−1 = e
−1
teraz
| n2 | | n2+1−1 | | 1 | |
| = |
| =1− |
| |
| n2+1 | | n2+1 | | n2+1 | |
podstawiamy
m=n
2+1
lim
n→+∞(1−
1n2+1)
n2=
lim
m→+∞(1−
1m)
m−1=
lim
n→+∞(1−
1m)
m*lim
n→+∞(1−
1m)
−1 =
e
−1*(1−0)
−1 = e
−1 =
1e
13 lis 11:08
luki: dziekuje bardzo
13 lis 11:17