planimetria
zyta: W trójkącie rozwartokątnym dwa kąty mają miary 30 stopni i 135 stopni. Oblicz zbwód tego
trójkąta,wiedząc, że najdłuższy bok ma długość 18 cm.
Proszę o wytłumaczenie.
13 lis 10:41
Basia:
najdłuższy bok musi leżeć na przeciw największego kąta (czyli na przeciw 135)
reszta z tw.sinusów
podstaw wartości i wylicz a
sin15 z tablic, albo z układu równań
| | 1 | |
sin30 = 2sin15*cos15= |
| |
| | 2 | |
| | √3 | |
cos30 = cos215−sin215= |
| |
| | 2 | |
13 lis 10:46
zyta: Do Basi.
Dziękuję bardzo, ale to zadanie jest do II klasy gimnazjum. Jeszcze nie braliśmy tego.
Pozdrawiam.
13 lis 11:00
Basia:

α=30
β=135
γ=15
stąd
δ=180−135=45
i dlatego ten drugi w tr.BDC też ma 45
stąd
BD=CD=x
tr.ADC jest prostokątny i jego kąty to α=30 o γ+δ=15+45=60
stąd
x =
182=9
z tw.Pitagorasa w tr.BDC wyliczysz b
z tw.Pitagorasa w tr.ADC wyliczysz AD
a=AD−x
13 lis 11:18
zyta: Dziękuję bardzo, a to bardzo. Pomogło mi to. Pozdrawiam.
13 lis 11:29