wykres i przebieg zmiennśch
syrena: wykres i przebieg zmienności dla x=lncosx
13 lis 10:30
AS:

Podaję szkic wykresu − resztę samemu.
13 lis 10:40
Basia:
x raczej nie równa się lncosx
13 lis 10:41
syrena: on ale właśnie niewiem jak mam się za to zabrać mnie prosić o wyjaśnienie
13 lis 10:46
Basia:
y=f(x)=ln(cosx)
wykres już As naszkicował
dziedzina:
cosx>0 ⇔ x∊(−π2+2kπ; π2+2kπ)
x→ (−π2+2kπ)+ ⇒ cosx→0+ ⇒ ln(cosx)→ −∞
x→ (π2+2kπ)− ⇒ cosx→0+ ⇒ ln(cosx)→ −∞
teraz oblicz pochodną i znajdź ekstrema
13 lis 10:50
syrena: pochodna to (1/cosx) * sinx a eksterma jak
13 lis 10:56
syrena: ?
13 lis 11:38
AS: | | 1 | |
Pochodna to ( |
| )*(−sinx) = −tgx |
| | cosx | |
13 lis 13:35
syrena: a prze bieg zmiennosci
14 lis 12:57