obliczyc granice przy x do nieskonczonosci
xyz: lim(2x−√4x2+2
13 lis 10:30
Basia:
przy x dążącym do czego ?
13 lis 10:36
Basia:
a jest sorry
x→±∞
pomnóż i podziel przez 2x+√4x2+2
√4x2+2=√4x2(1+24x2) = 2|x|*√2+12x2
13 lis 10:38
xyz: nie bardzo rozumiem jak pod pierwiastkiem 1 przekształciło sie w 2

poza tym koncowa forma ma byc 2x+2|x|*
√2+12x2 ?
13 lis 10:53
xyz: okej napisz jak ja to zrobiłem i prosze o sprawdzenie:
| (2x−√4x2+2)(2x+√4x2+2) | |
| = |
| 2x+√4x2+2 | |
| | 4x2−4x2−2 | |
= |
| = |
| | 2x+√x2(4+2x2 | |
z tego co mi basia tlumaczyła to zrozumiałem, ze mam uzyc wzoru a
2−b
2=(a−b)(a+b) zeby
pozbyc sie pierwiastka w liczniku. Dobrze mysle zy zle?
13 lis 11:33
Tomek.Noah: dobry sposob zle obliczenia...
dzielisz licznik i manowinik przez x czyli w liczniku bedzie 0 a w mianowniku bedzie 2+2 co i
tak daje 0
13 lis 11:48