4 klasa: Potrzebuję rozwiązania odpowiedniego dla 4 klasy SP

--> opiekun miał 12 zwierzakow,
dla pieskow dawał 4 kawałki mięsa, dla kotkow 3 kawałki mięsa; łącznie rozdał 40
kawałków. ile było pieskow a ile kotków
8 sty 20:28
wjmm: a+b=12
4a+3b=40
a=12-b
4(12-b)+3b=40
48-4b+3b=40
-b=-8
b=8
a=4
Odp. 4 psy i 8 kotów
8 sty 20:31
Anzal: Gdyby każdy zwierzak dostawał 3 kawałki, to 12 x 3 =36 kawałków.
40 - 36 = 4 kawałki, więc trafiły one do piesków bo one dostawały po jednym więcej. Więc
piesków było 4. Reszta to kotki czyli 12 - 4 = 8 kotków.
spr: 4 psy + 8 kotów to 12 zwierząt i 4 x 4 kawałki + 8 x 3 kawałki to 16 + 24 =40
kawałków miesa.
Odp : Kotków było 8 ,a piesków 4.
Nie trzeba do takich zadań algebry tylko logicznego myślenia, zwłaszcza, że to 4 klasa.
Pozdro.
8 sty 23:04