zad
pat: oblicz odleglosc punktu od prostej stycznej do okregu x2+y2=10 A=(3,6)
13 lis 09:03
Basia:
stycznych do okręgu jest nieskończenie wiele
to i odpowiedzi nieskończenie wiele
uzupełnij treść zadania
13 lis 09:05
pat: i styczny punkt z okregiem to A(1.3)
13 lis 09:17
pat: czyli prosta bedzie y=−x/3+1o/3 i moge sobie po prostu podstawic pod wzor na odległosc taK?
13 lis 09:19
pat: 10/3
d = −−−−−−
√45
13 lis 09:21
Basia:
tak, oczywiście
13 lis 09:21
pat: dzikeuje
13 lis 09:22
pat: A mam jeszcze takie pyt. z wczoraj jak obliczam kat miedzy prosta a wektorem to musze sobie
jakis wektor oznaczyc na tej prostej tak? i potem obliczac kat miedzy tymi wektorami z
iloczynu skalarnego?
13 lis 09:23
Basia:
13x+y−
103=0 /*3
x+3y−10=0
A(3,6)
| | |1*3+3*3−10| | |
d = |
| = .... |
| | √12+32 | |
licz dalej
13 lis 09:25
pat: a sorki pomylilam sie

2/p[10}
13 lis 09:27
Basia:
ad. pytanie
tak, ale iloczyn skalarny to za mało (kąt między wektorami jako kąt skierowany może mieć więcej
niż 180o)
z iloczynu skalarnego masz cosinus
potrzebny będzie jeszcze sinus, żeby zdecydować czy to jest np. 150 czy 210 stopni.
sinus z wyznacznika pary wektorów
13 lis 09:29
Basia:
P.S. chyba, że w zadaniu są informacje dodatkowe i wiadomo, że kąt ≤ 180
13 lis 09:30
pat: tak wiadomo ze kat ostry ma byc
13 lis 09:31
Basia:
no to wystarczy iloczyn skalarny
13 lis 09:34
pat: czyli np prosta y=3x+2 wektor u[2.2] wybieram z prostej punkty A(0,2) i B(1,4) z tego wychodzi
wektor AB=[1,2]
cos=10/√68
13 lis 09:43
pat: tak?
13 lis 09:43
Basia:
zasada w porządku; błąd w rachunkach
B(1,5)
AB = [1,3]
uoAB = 2+6=8
|u|=
√8
|AB|=
√10
8 =
√8*
√10*cosα
| | 8 | | √8 | | √80 | | 4√5 | | 2√5 | |
cosα= |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | √8*√10 | | √10 | | 10 | | 10 | | 5 | |
13 lis 09:48
pat: ja wzielam B=(1.4)
13 lis 09:51
Basia:
B musi należeć do prostej
x=1
y = 3*1+2=5
13 lis 09:53
pat: ale i tak powinno mi wyjsc 9/√68
13 lis 09:53
pat: aaaaaa faktycznie widze
13 lis 09:54
pat: a ajk obliczyc odleglosc miedzy 2 prostymi rownoleglymi
13 lis 10:00
Basia:
wybrać na jednej dowolny punkt i policzyć jego odległość od drugiej
13 lis 10:27