PLISss!: poel pow calkowitej prawidlowego ostroslupa trojkatnego rowna sie 144 √3, a jego pole
pow bocznej = 96 √3 . oblicz objetosC!
8 sty 20:26
Eta: Już rozwiazałam w poprzednim poście

Zobacz! plisssssssssssssss
8 sty 20:45
Eta:
U matis !
8 sty 20:46
życzliwa:
h-wysokosc sciany bocznej
a-krawedz odstawy
H-wysokosc ostrosłupa
144√3=a2√3/4+3/2a*h
96√3=3/2a*h
podstawiając drugie równanie do pierwszego otrzymamy:
48√3=a2√3/4
z tego a=8√3
z drugiego równania h=8
z twierdzenia pitagorasa: (1/3*8√3*√3/2)2+H2=82
a wiec H=4√3
z tego V=1/3* Pp*H
V=64√3
8 sty 20:49
Eta:
V= 64 *3= 192 tak " życzliwa" ?
w podstawie √3 i w wysokości też jest p{3]
8 sty 20:53