Eta:
Do obliczenia V potrzebne a i h
czyli
P
c= P
p + P
b widać ,żeP
p= P
c - P
b
P
p= 48
√3 tak?
pole trójkata równob. = a
2 *
√3 /2
to
a
2 *
√3/4= 48
√3 to a
2= 192 to a=
√192=
√64*3= 8
√3
teraz obliczamy h z trójkąta prostokatnego
h --- przyprostok.
1/3)*h
p ---- druga przyprost.
h
b --- przeciwprostokatna
wiec h
p= a*
√3 /2 --- bo to wzór nawysok, trójkata prostok.
h
b ---- obliczymy z pola jednej ściany bocznej
(1/3)* h
p=(1/3)* 8
√3 *
√3 /2= (1/3)*12= 4
Pole jednej ściany to 96
√3/3= 32
√3
więc (1/2)*a *h
b = 32
√3
to h
b*4
√3= 32
√3 czyli h
b= 8
teraz h
2= h
b2 - (1/3 *h
p)
2
h
2= 64 - 16= 48
to h=
√48 =
√16*3 = 4
√3
V= 1/3) * P
p*h
V= (1/3)*48
√3 * 4
√3 = 64*3= 192 [ j
3]
sprawdzaj! myśle ,że sie nie pomyliłamw rachunkach!
liczyłam " na piechotę" patrząc w klawiaturę