Ola: mam problem z zadaniem
mam znaleźć najmniejszą wartość w danym przedziale
f(x)=-x2+3x-2
x∈<-2,-1>
wiem że wynik ma wyjść 6
obliczam p i q i wyniosło mi -1 1/2 i -1/4 a f(3)=16, f(4)=26
nie wiem gdzie robię błąd ale proszę o pomoc w tym zadaniu
8 sty 20:08
Mickej: skoro wieszchołek nie należy do przedziału to obliczasz dla 2 skrajnych wartości
przedziału i ta ktora jest mniejsza to min a ta wieksza to max
8 sty 20:11
Mickej: coś zle ten wzór przepisałaśnie może wyjść 6 z tego wzoru
8 sty 20:11
Mickej: i dlaczego liczysz f(3) i f(4) skoro nie należy do przedziału
8 sty 20:13
Ola: sorki tam ma byc x∈<3,4>
8 sty 20:14
Eta: Ola !
jak obliczyłas współrzędne wierzchołka !
ali p= -b/2a czyli p= -3/ -2 = 3/2 Błąd


!
To już widzisz że p nie należy do tego przedziału
ponieważ ramiona do dołu to i przedział znajduje sie po lewej str wierzchołka
to widać ,że
minimum dla x = -2 a max dla x = -1
czyli y
min = f( - 2) = - 4 - 6 - 2= -12
y
max= f( - 1) = - 1 - 3 -2 = - 6
nie może być żadne 6

!
8 sty 20:16
Ola: Eta napisałam wyżej że pomyliłam się przy przedziale
8 sty 20:18
Eta:
Ola! to napisz porządnie co ma być ! ok?
bo już tego to ja nie wiem? bo i skąd?
może juz daszradę po moich obliczeniach ! Co?
8 sty 20:18
Ola: to może tak f(x)=-x2+3x-2 a przedział to x∈<3,4>
8 sty 20:20
Eta: ok!
ale p =---- masz zbłędem

!
p= 3/2
więc podobnie jak Ci liczyłam tylko W znajduje sie po lewej stronie Tak?
ramiona do dołu
czyli widać ,że
y
min= f( 4) = -16 +12 -2 = -6 nie żadne 6

8 sty 20:22
Eta:
Ola! przed x2 jest minus ? tak?
więc 6 nie może być tylko y min= - 6
8 sty 20:23
Ola: no to może w ksiażce jest błąd w odp
8 sty 20:24
Ola: dzieki wielkie za pomoc
8 sty 20:25
Ola: tak - tam ma być, ale to już nie ważne nic innego nie wymyślimy zobaczę jutro na mat
jeszcze raz dzieki
8 sty 20:26
Ola: ale jeżeli tam jest -x2 a x=4 to jak podstawimy to będzie -42 więc 16!
8 sty 20:28
%3Cpre%3E%3Cb%3EOla%3A%3C%2Fb%3E%20ale%20je%C5%BCeli%20tam%20jest%20-x%3Csup%3E2%3C%2Fsup%3E%20a%20x%3D4%20to%20jak%20podstawimy%20to%20b%C4%99dzie%20-4%3Csup%3E2%3C%2Fsup%3E%20wi%C4%99c%2016!%0A%3C%2Fpre%3E
8 sty 20:28
%253Cpre%253E%253Cb%253EOla%253A%253C%252Fb%253E%2520ale%2520je%25C5%25BCeli%2520tam%2520jest%2520-x%253Csup%253E2%253C%252Fsup%253E%2520a%2520x%253D4%2520to%2520jak%2520podstawimy%2520to%2520b%25C4%2599dzie%2520-4%253Csup%253E2%253C%252Fsup%253E%2520wi%25C4%2599c%252016!%250A%253C%252Fpre%253E
8 sty 20:29
Eta:
Nie

bo tak masz -(4)
2 = -(16)= -16
bo nie -4 podnosisz do kwadratu tylko 4 do kwadratu
więc minus przed 16 zostaje !
nie sugeruj sie odp; czasami podaja z błedem

Ta odp, jest poprawna na BANK



!
8 sty 21:15