kasia: pomóżcie.

! rozwiąż nierówność. a) x
2+6x-7≤0 b) (x+3)≤2 c) (x-2)>3
8 sty 20:05
nalepek:
a)
liczysz Δ i miejsca zerowe:
Δ=b2-4ac
Δ=62-4*1*(-7)=64
√Δ=8
x1=-b-√Δ/2a
x2=-b+√Δ/2a
x1=-6-8/2 = -7
x2=-6+8/2 = 1
współczynnik a przy x2 jest dodatni, czyli rysujesz węzyka od góry
wychodzi przedział
x∈<-7;1>
<> <- te nawiasy, bo nierówność ≤ (lub ≥)
() <- te by były, gdyby nierówność była < lub >
czy w b i c nie miałbyć czasem kwadrat za nawiasami ?
8 sty 20:11
kasia: nie.
8 sty 20:13
nalepek: to w takim razie b i c to nic trudnego
b)
x+3≤2
x≤-1
x∈(-∞;-1>
c)
x-2>3
x>5
x∈(5;+∞)
8 sty 20:17
kasia: ale to (a) jest jakieś dziwne.
8 sty 20:29