Mynia : http://www.iv-lo.tarnow.pl/~lkubien/leszek/matura/test2/test2.html - wie ktoś jak zrobić zadanie 12 rozszerzone ?
8 sty 19:44
Basia:
z wykresu widać, że:
f(-2)=0
f(0) = -2
asymptota pozioma y=1, pionowa x=1
f(x) = (ax+2) / (bx +c)
f(0) = 2/c =-2
c=-1
-----------------
f(x) = (ax+2) / (bx -1)
asymptota pionowa x=1 czyli mianownik =0 dla x=1
b - 1 =0
b=1
-----------------
f(x) = (ax +2) / (x-1)
f(-2) = (-2a +2) / (-3) = 0
-2a + 2 =0
a=1
-------------------
f(x) = (x+2)(x-1)
8 sty 20:01
Basia: oczywiście f(x) = (x+2) / (x-1)
8 sty 20:01
Mynia : Dziękuję strasznie
8 sty 20:07