Mała: Witam

Nie wiem jak zbadać czy w przedziale (4,+∞) instnieja punkty skupienia zbioru:
3n+1
A={(-1)
n + ---------- : n należącego do N \ {1}}
n-1
8 sty 19:41
Basia:
elementy zbioru A są elementami ciągu
rozbijamy go na dwa podciągi
6n +1 2n -1 +6n+1 8n 8
b2n = 1 + ------------ = --------------------- = --------------- = ------------ → 4
2n -1 2n - 1 2n -1 2 -
1/n
3(2n+1) +1 6n+4 -2n +6n +4
c2n+1 = -1 + ------------------- = -1 + ------------ = ------------------------- =
2n +1 -1 2n 2n
4n +4 4 + 4/n
------------- = -------------- → 2
ponieważ podciąg wyrazów parzystych jest zbiezny do 4 a podciag wyrazów nieparzystych
jest zbieżny do 2 nie istnieje podciąg który mógłby być zbieżny do jakiejkolwiek liczby
> 4, czyli nie istnieją
2n 2
8 sty 23:50
Basia:
pomieszało się tam co nieco, ale chyba odczytasz
8 sty 23:52