Tago:
W równoległoboku o kącie rozwartym 150 stopni, długości wysokości pozostają w stosunku 1:2. Wiedząc, że pole równoległoboku jest równe 49 cm2, oblicz:
a) długości boków równoległoboku
b) długości wysokości równoległoboku
5 mar 18:10
wmboczek:
kąt ostry ma 30 a wic wysokość h=sin30*a=a/2
z danych druga wysokość ma a
P=49=a/2*b=a*a => a=7, b=14
5 mar 20:35
Tago:
Twoje oznaczenia a- krótszy bok, b- dłuższy bok . Nie rozumiem więc dlaczego a/2*b=a*a. Próbowałem to wyliczyć i mnie wychodzi ,że
a=7√2/2, ponieważ b=2h to a/2 *2h=a/2*a=a2/2.
Proszę sprawdź czy się mylę jeśli tak to gdzie. Z góry dziękuję . Pozdrawiam.
6 mar 08:28
wmboczek:
z danych zadania jedna wysokość ma a/2 (ta wyliczona z sin) a druga ma 2*a/2. Krótsza wysokość opuszczona jest na dłuższy bok (b) a dłuższa na krótszy, a b nie równa się 2h. równanie wychiodzi z przyrównania pola
6 mar 09:55
Tago:
Wielkie dzięki. Zgadza się.
6 mar 11:44