domi:
mamy równanie: -x3-x2+9x+9>0 jakie liczby są rozwiązaniem nierówności?
11 gru 14:19
Jakub:
To jest nierówność wielomianowa. Na stronie
142 masz wiele przykładów jak je się rozwiązuje.
11 gru 15:29
Gość:
tak taka jest ale jak na samym poczatku pomnoze przez (-1) to otrzymuje bzdury
11 gru 18:39
LO:
ale po co mnozyc przez -1? Może lepiej wyciagnąć przed nawias -x
2 a z dwoch nastepnych skladnikow 9 i wyjdzie: -x
2(x+1)+9(x+1)>0 teraz wpsolnym czynnikiem jest (x+1) i mozemy to znowu wyciagnac przed nawias czyli wychodzi (x+1)(-x
2+9)>0 i teraz przyrownujemy do zera jeden i drugi skladnik w pierwszym wyjdzie x=-1 a w drugim Δ = 36 wiec x1=6 i x2=-6 i teraz rysujemy linie znaków i rozwiazaniem bedzie przedział (1,-1) suma (-6, - ∞ ) technika raczej dobra ale nie gwarantuje za dobego wyniku poniewaz na szybkiego nigdy nic nie wychodzi. i wybaczcie za błedy jestem dyslektykiem
11 gru 20:17
domi:
a nie mozemy bezposredno przyrównac -x2+9=0
dałoby to: x2=9 (x2<9)
a def: x1<3 i x2>-3
a rozw byłoby x E (-1,3) E- nalezy
(tam jest byk bo przy wyznaczaniu x1 ix2 dzielimy przez 2a czyli -2)
______>
/ / \
---o----o----o--------->
-3 -1 3
12 gru 00:50
domi:
troszke nie wyszedł ten wykres
12 gru 01:21
Jakub:
LO dobrze zaczął
-x2(x+1)+9(x+1)>0
(x+1)(-x2+9)>0
minus wyciągam na początek
-(x2-9)(x+1)>0
ze wzoru skróconego mnożenia
-(x-3)(x+3)(x+1)>0
na osi liczbowej zaznaczam -3,-1,3 i rysuję z prawej strony od dołu (bo przy najwyższej potędze na początku jest minus)
Rozwiązanie xE(-∞,-3)u(-1,3)
12 gru 14:07