homie: w biegu na 100m wzieło udział 5 zawodników. Na ile sposobów mogą oni dobiec do mety,
jeśli założymy że nie znajdą sie na niej jednoczesnie.
Z klasy w ktorej jest 20 dziewczat i 20 chlopcow, wybieramy 3 osobowa delegacje. jakie
jest prawdobodobienstwo ze w sklad delegacji wejdzie co najmniej jeden chlopiec
dane 22, 8, 6, 18, 22, 14 przedstawiaja liczbe punktów jaka otrzymali studenci z
kolokwium z matematyki znajdz odchylenie standardowe. wynik zinterpretuj
8 sty 19:35
Basia:
1. 5!
2. N= (40 nad 3)
A - co najmniej jeden chłopiec
A' - ani jednego chłopca ⇔ same dziewczyny
nA' = (20 nad 3)
P(A') = [ 20! / (3! * 17!) ] / [ 40! / (3! * 37!) ] = 18*19*20 / 38*39*40
P(A) =1 - P(A')
policz do końca
8 sty 19:45
Basia:
3. poszukaj wzorów na tej stronie w rozdziale "elementy statystyki" i porachuj;
to na prawdę proste
8 sty 19:49
homie: a dlaczego w pierwszym jest 5! ? przeciez to daje 120 sposobów, nie rozumiem
8 sty 19:49
Słwek: PIerwszy zawdonik może zająć pozycję od 1 do 5 , drugi już tylko cztery możliwe pozycję,
bo jedną zajał ten wcześniejszy. Pierwszy zawdonik nie mam na myśli pierwszego
zawodnika na mecie tylko np. pierwszego z listy startowej
8 sty 19:57
homie: juz wszystko jasne mam 3 zadanka

dzieki wielkie
8 sty 20:04