pochodna
STUDENT: HEJ POCHODNA Prosze o pomoc
oblicz granice
lim xsinx
x→0+
11 lis 23:38
Basia:
to pochodną czy granicę ?
12 lis 00:01
STUDENT: granicę

tylko że mam to w dziale z pochodnymi
12 lis 00:07
STUDENT: myśle żeby zrobić to z liczbą e i czy potem otrzymam
lim x*sinx do obliczenia taką granice − po przekształceniach
12 lis 00:08
STUDENT: ? można prosic o pomoc
12 lis 00:32
Jack:
zapisz tak: xsinx=elnxsinx=esinx*lnx i teraz licz.
12 lis 11:19
Basia:
no to uzupełnię
wystarczy teraz policzyć lim
x→0 sinx*lnx
x>0 bo jest liczbą logarytmowaną
| | 1 | |
x→0 ⇒ lnx→ −∞ a i |
| =+∞ |
| | sinx | |
można zastosować regułę de l'Hospitala
lim
x→0 sinx*lnx=
| | 1 | | sin2x | |
limx→0 |
| * |
| = |
| | x | | cosx | |
| | sinx | | sinx | | 0 | |
limx→0 |
| * |
| = 1* |
| =0 |
| | x | | cosx | | 1 | |
stąd
e
sinx*lnx→e
0=1
stąd
x
sinx→ 1
13 lis 09:03