zad.maturalne
jagoda: Uzasadnij,że dla kazdej liczby x ∊(=1;5) wyrazenie
√4x2+12x+9+2
√x2−12x+36 ma stala
wartosc.
i zaczelam :
√(2x+3)3+ 2
√(x−6)2=|2x+3|+ 2|x−6|
i co powinnam dalej zrobic

przyrównac to do zera i rownanie z w.bezw ? czy jak
mac: dobrze zaczęłaś

teraz wystarczy skorzystać z definicji wartości bezwzględnej:
| | ⎧ | x gdy x≥0 | |
| |x| = | ⎩ | −x gdy x<0 |
|
Zakładam, że ten znak = przed 1 oznacza −, więc:
x∊(−1;5) więc tutaj wybierasz sobie jakiś punkt (pamiętaj, że nie może być to ani −1 ani 5 bo
mają nawias niedomknięty, więc możesz wziąć 0,1,2,3,4. Bierzemy 0 i mamy:
|2x+3|+ 2|x−6| = 2x + 3 − 2x + 12 = 15
i odpowiedź 15