Wyrażenia algebraiczne
A: Okresl dla jakich wartości m i k wielomiany W i P są równe, gdy:
W(x)=x3+mx2−(k+1)x+2
p(x)=(x−1)3+3
11 lis 21:42
11 lis 21:43
A: czytałam to już, ale dalej nie wiem jak to zrobić..
m=−3 k=−4 ale w odpowiedziach jest inaczej m=3 k=−4
i nie wiem czy zrobiłam coś źle?
11 lis 21:47
A: to chyba błąd w odpowiedziach, dziekuję za pomoc (:
11 lis 21:53
Gustlik: W(x)=x3+mx2−(k+1)x+2
p(x)=(x−1)3+3=x3−3x2+3x−1+3=x3−3x2+3x+2
Teraz porównaj współczynniki obu wielomianów przy tych samych potęgach x i obliczysz te
parametry − dokończ...
11 lis 22:51