matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pokaż, że arcsinx+arccosx=U{π}{2}, dla x∊(-1,1)
Ania:
π
Pokaż, że arcsinx+arccosx=
, dla x∊(−1,1)
2
11 lis 21:41
Bogdan:
π
sinα = cos(
− α)
2
π
x = sinα i x = cos(
− α)
2
π
α = arcsinx i
− α = arccosx
2
Dodajemy równości stronami:
π
π
α +
− α = arcsinx + arccosx ⇒ arcsinx + arccosx =
2
2
11 lis 22:15