Bogusia:
(2x-1)3
----------- - 2x(x-)2 ≤ x(x+0,5)+0,75
4
podaj najwieksza liczbe całkowitą, ktora nie należy do zbioru rozwiazań nierównosci
8 sty 19:22
Bogusia: podaj zbiór rozwiazan nierównosci na osi liczbowej
8 sty 19:29
Bogusia: moze ktos mi pomoze bo za kazdym razem mam inny wynik
8 sty 19:29
Bogusia:
(2x-1)3
----------- - 2x(x-1)2 ≤ x(x+0,5)+0,75 /4
4
(2x-1)3 -8x(x-1)2-4x(x+2)≥3
8 sty 19:37
Bogusia: pomocy bo nie wiem co dalej
8 sty 19:40
Bogusia: ?
8 sty 19:42
Bogusia: ojej
8 sty 19:42
Bogusia: ?
8 sty 19:55
Bogusia: Basia pomocy
8 sty 20:13
nalepek:
korzystasz ze wzorów skóconego mnożenia
(a-b)3= a3-3a2b+3ab2+b3
(a-b)2=a2-2ab+b2
(2x-1)3-8x(x-1)2-4x(x+2)≥3
8x3-24x2+6x-1-8x(x2-2x+1)-4x2-8x-3≥0
8x3-24x2+6x-1-8x3+16x2-8x-4x2-8x-3≥0
-12x2-10x-4≥0
Δ i m0
8 sty 20:24
Bogusia: z kad 24 a nie 12
8 sty 20:34
Bogusia: 2x3-3*2x2*1+3*2x*12+13
8 sty 20:47
Bogusia: 8x3-12x2+6x
8 sty 20:48
Eta: Nalepek sie pomylił(a)
Ma być!
8x3 - 12x2 +6x - 1 !
odp; x ≤ -1
czyli najmniejsza całkowita to x = -1
8 sty 20:49
Eta:
Bogusia! znaki na przemian plu i minus wie c ostatnie - 1
Nie chcę sie ujawniać , bo wczoraj mnie "umordowałaś"

dasz już radę ! ok?
8 sty 20:51
Bogusia: ok
jakos musze sobie poradzic
dzeki
za kazdym razem mam inny wynik cos zle redukuje na koncu
8 sty 21:05