macierze
melancholik: Czesc, oblicz wyznacznik
| 2 1 0 1 | | 2 4 0| |−4 4 0| |−4 2 4|
|−4 2 4 0 | = (−1)1+1*2 |−3 6 −3|+(−1)1+2*| 6 6−3|+(−1)1+4 |6 −3 6|=84
| 6 −3 6 −3| | 1−1 2| | 2−1 2| |2 1 −1|
| 2 1 −1 2|
w odpowiedzi mam 72. Sprawdzałem kilkakrotnie, ale za każdym razem mam ten sam wynik. Prosze o
sprawdzenie i ewentualną poprawkę
z góry dzieki
11 lis 21:39
Bogdan:
Wyznacznik jest równy 72
11 lis 22:28
Bogdan:
2*30 − (−108) − 96 = 72
11 lis 22:30
melancholik:
ów przykład rozwiązywałem tak samo jak macierz 3x3. tzn w każdym wyznaczniku, czy tez
module(nie wiem dokładnie jak to się nazywa...) obliczałem wartości mnożąc na skos. W
pierwszym module mnożyłem 2*6*2 i od niej odejmowałem 1*6*0 co dawało mi liczbę 24...
W macierzy 3x3 liczę tak samo i wynik jest poprawny. Widze jednak, że w tym wypadku nie jest to
dobry sposób....
Możesz napisac jak to obliczyłes, bo chyba samo rozpisanie nie jest zle....
12 lis 00:17
Jack:
Twój sposób (metoda Sarrusa) działa tyllko dla macierzy stopnia 3...
12 lis 00:19
melancholik: na cwiczeniach obliczanie wyznaczników mielismy narazie tylko w przypadkach 3x3, ale myślałem,
że ten sposób działa również dla macierzy o wyższyc stopniach.
Możesz mi wytłumaczyc jakich kroków należy użyc, aby obliczyc macierze wyższych stopni....albo
przynajmniej podac nazwę metody...
Dzięki za odpowiedzi
12 lis 00:30