rozwiaz równanie z logarytmem
xyz: Rozwiąz równanie: 4(log2 cosx)2 + log2 (1+cos2x) = 3
11 lis 21:07
M:
15 kwi 12:40
M:
24 maj 20:12
Leszek: log2 ( 1+cos+2x) = log2( sin2x + cos2x +cos2x −sin2x) = log22cos2x =
= 1+2log2cosx
niech : log2cosx = t , czyli 4t2 + 2t +1 =3⇔ 4t2 +2t−2=0
Δ=9, t1 = −1 , t2 = 1/2 , log2cosx = −1 ⇒cosx = 1/2 oraz log2cosx = 1/2 ⇒cosx =√2/2
cosx ≠ 0
dokoncz ......
24 maj 22:00
Leszek: Dokonczy zadanie moze kazdy uczestnik tego forum , ktore kiedys bylo na wysokim
poziomie OK !
24 maj 22:06