Udowodnij
Problem:

udowodnij, że γ=
α+β2
11 lis 20:48
zakłopotany: jak można to udowodnić?
11 lis 22:10
Kuba: Trzeba do rysunku dorysować środek okręgu, oznaczyć go np. jako O i rozpatrywać czworokąt OECF.
Gdy zauważymy, że ∡OEC=π2 i ∡OFC=π2 to natychmiast otrzymamy ∡EOF + ∡ECF = π. Ale
∡ECF=π−(α+β), więc ∡EOF=α+β. Z własności kąta środkowego i wpisanego na tym samym łuku
γ=12*∡EOF.
11 lis 22:32
zakłopotany: a skąd wiadomo, że □OEC to π2
11 lis 22:46
Bogdan:

Suma miar kątów czworokąta EOFC jest równa 360
o
Trzeba zastosować twierdzenie o kątach: wpisanym w okrąg i środkowym opartych na tym samym
łuku.
Kątem wpisanym jest kąt γ, kątem środkowym kąt EOF, którego miara jest równa α + β
11 lis 22:47
zakłopotany: Dziękuję
11 lis 22:54