Trygonometria
voltage: Witam!
| | π | |
Mam podaną funkcję f(x)=cosx, rozwiąż równanie: f( |
| −x)+√3cosx−1=0 |
| | 2 | |
Więc podstawiam i mam:
Nie wiem co dalej

proszę o pomoc
11 lis 20:44
Godzio:
f(x) = cosx
| | π | | π | |
f( |
| − x) = cos( |
| − x) = sinx |
| | 2 | | 2 | |
sinx +
√3cosx − 1 = 0 / : 2
| 1 | | √3 | | 1 | |
| sinx + |
| cosx = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
Resztę zostawiam Tobie
11 lis 20:46
Grześ: źle podstawiłeś do funkcji:
Później użyj wzoru redukcyjnego
11 lis 20:47
voltage: Dzięki
11 lis 20:48
voltage: Możesz mi jeszcze wyjaśnić co się stało w ostatnim przekształceniu?
11 lis 21:07
voltage:
11 lis 21:15
Godzio: Skorzystałem z tego wzoru:
sin(α + β) = sinαcosβ + sinβcosα
11 lis 21:26
voltage: Dzięki
11 lis 21:26