...
Piotrek : W odległości x od miejsca obserwacji zwierząt znajduje się niedźwiedź polarny , który jest
świetnym pływakiem . Płynie on ze stała prędkością 20 km / h.
a)Zapisz wzór , który opisuje ile czasu y potrzebuje niedźwiedź na przebycie odległości x .
b)Narysuj wykres tej zależności . Co możesz powiedzieć o wielkościach x i y ?
c)Oblicz , w ciągu ilu minut niedźwiedź pokona dystans 3 km.
11 lis 20:38
Godzio: Wykres zależności czego ?
11 lis 20:41
Piotrek : tej zależności
11 lis 20:41
Godzio:
a)
| | s | | km | |
v = |
| v = 20 |
| , s = x |
| | t | | h | |
c)
| | 3 | | 9 | |
t = |
| = |
| h = 9 min |
| | 20 | | 60 | |
11 lis 20:41
Piotrek : mam tak zapisać ? ... sorry a gdzie y?
11 lis 20:45
Godzio: t = y
11 lis 20:49
Piotrek : dzięki jestes wielki szacun
11 lis 20:50