Oblicz
Problem: Oblicz z dokładnością do 0,1o miary kątów wpisanego i środkowego opartego na łuku
wyznaczonym przez cięciwę równą 14 długości promienia.
11 lis 20:38
dero2005:
sin
α2 =
18 →α = arc sin
18
11 lis 21:22
zakłopotany: nie rozumiem
11 lis 21:28
Godzio:
| α | | 1 | | 360 | | 45 | |
| * 2πr = |
| r ⇒ α = |
| = |
| ≈ ... |
| 360 | | 4 | | 8π | | π | |
11 lis 21:31
Godzio:
| | r | |
a sorki, to cięciwa ma długość |
| a nie łuk |
| | 4 | |
11 lis 21:32
Godzio:
| | α | |
Może ten rysunek CI to przybliży tylko że zamiast |
| (tak jak u dero dałem α) |
| | 2 | |
11 lis 21:38
zakłopotany: a co oznacza arc, bo ja tego nie wiem?
11 lis 21:47
Godzio:
dero chyba zapomniał że to poziom LO (chyba)
| | 1 | |
sinα = |
| = 0,125 −− znajdź w tablicach kąt którego sin ma takie przybliżenie |
| | 8 | |
11 lis 21:53
zakłopotany: a dlaczego sin α? Przecież bierzemy podstawę do przekątnej?
11 lis 22:02
Godzio:
| | przyprostokątna przeciwległa do kąta x | |
sinx = |
| |
| | przeciwprostokątna | |
11 lis 22:05
zakłopotany: już rozumiem
11 lis 22:06
zakłopotany: dzięki
11 lis 22:06
zakłopotany:
11 lis 22:06