Nierówność
Megi: Rozwiąż nierówność √5(x+1)≥2x+3 .
Zbiór rozwiązań tej nierówności zapisz w postaci x≥a√5+b , gdzie a i b są liczbami
całkowitymi. Podaj najmniejszą liczbę całkowitą spełniającą tę nierówność.
11 lis 20:21
Eta:
√5 *x +
√5 ≥ 2x =3
√5*x −2x ≥ 3 −
√5
(
√5−2)*x ≥3 −
√5
ponieważ
√5−2 >0 to zwrot nierówności po wykonaniu dzielenia nie ulega zmianie
usuń niewymierność
otrzymasz
x ≥ √5+1 => x€ <
√5+1, ∞)
√5+1 ≈ 2,23+1 = 3,23
zatem x= 4 −− to najmniejsza liczba całkowita spełniająca tę nierówność
11 lis 22:42
ziom : 2ϰ+7≤3
12 gru 22:06