zdesperowana : Liczbą palindromiczną nazywamy liczbę naturalną, która czytana z prawej do lewej lub z
lewej do prawej strony daje tę samą liczbę np. 5225. Udowodnij, że liczba czterocyfrowa
palindromiczna jest podzielna przez 11. Jak to udowodnic? Bo kazda sie dzieli ale
jaki dowod zapisac?
8 sty 19:09
Eta:
Radze poczekać na Basię ! jest dużo lepsza ode mnie w tego typu zad>
Napewno Ci roztrzaska!
Dzisjaj wiem!,że bedziemy "do rana"

więc spokojnie poczekaj!
8 sty 19:13
adm: Dopiero uczę się dowodzenia, więc proszę aby ktoś inny to zweryfikował.
xyyx- liczba czterocyfrowa
x*1000+y*100+y*10+x*1=1001x+110y⇒liczba jest podzielna przez 11 c.n.u.
8 sty 19:15
adm: Basiu, skrytykuj lub pochwal
8 sty 19:16
zdesperowana : Basiu czekam na Ciebie z niecierpliwościa

adm dzięki
8 sty 19:18
8 sty 19:19
Eta: Zdesperowana! już się oddesperuj

Jest ok! aż wstyd ,że nie chciało mi się sek. pomyśleć

sorry!
8 sty 19:21
zdesperowana : momentalnie mi przeszlo


Dziękuje bardzo
8 sty 19:22
Mickej: no ładnie ładnie ja już 2 strone zapisywałem a ty to w linijce zrobiłeś
8 sty 19:23
adm: Eta, a jesteś pewna, że dowód jest w całości poprawny i nie brak jakichś komentarzy? Cóż,
mam skłonności do zbyt dużego skracania dowodów.
8 sty 19:23
adm: no widzisz Mickej, ale nie uważasz że coś trzeba by dodać?
P.S Mam na imię Ania, więc nie "a ty to w linijce zrobiłeś" tylko -łaś
8 sty 19:24
Basia:
Brawo Aniu (adm) !
Dopiero teraz przeczytałam, dowód jest ok.
Dla pełnej elegancji należałoby dopisać:
1001x+110y = 11*91x + 11*10y = 11(91x + 10y)
z tej postaci juz każdy musi zobaczyć, że jest to podzielne przez 11
9 sty 00:29
Eta: Basia jak zwyle Basia musi coś dodać!
Ja miałam dodac to samo ,by wyraźnie było widac te 11-tkę!
ale ....odpusciłam!......
9 sty 01:01
Basia:
Adm pytała, a skoro pytała to znaczy, że chce się tego nauczyć no to dlaczego nie ?
9 sty 01:35