obliczyć punkty przegięcia
michał: f(x)= 3x
5 − 5x
3
1 D=R
2f'(x) = 15x
4 − 15x
2
f"(x) = 60x
3 − 30x
3 punkty przegięcia
f"(x) =0 ⇔ 60x
3 − 30x =0
30x (2x
2 − 1) =0
| | 1 | | 1 | |
60x = 0 I pierwiastki x= |
| x=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
x=0
Dobrze to jest? Wyjade mi sie, że dobrze ale w odpowiedziach jest inaczej
11 lis 20:11
sushi_ gg6397228:
bo nie umiesz zastosowac wzorow skroconego mnozenia a2−b2 dla ostatniego nawiasu
11 lis 20:13
michał: Nie rozumiem o co Ci chodzi z tym wzorem...
11 lis 20:33
Godzio:
| | √2 | | √2 | |
(x − |
| )(x + |
| ) = 0 |
| | 2 | | 2 | |
11 lis 20:35