Prosze o sprawdzenie
Beata: Mieszkanie kosztuje 85600zł brutto(z Vat). Stawka Vat wynosi7%. Ile kosztowałoby mieszkanie ,
gdyby stawka Vat wynosiła 22%.
Rozw.
85600 x 7%=5992
85600 − 5992=79608
79608 x22%= 17513,76
17513,76+ 79608= 98121,76
odp. mieszkanie z 22%vatem kosztuje 98121,76 zł
11 lis 19:53
Godzio:
x − cena mieszkania
85600 zł −− to cena mieszkania + 7%x
85600 = x + 7%x ⇒ 1,07x = 85600 ⇒ x = ...
x + 22%x = 1,22 * x = ...
11 lis 19:56
Beata: To znaczy że moje wyliczenia są złe?
Dlaczego trzeba liczyć na (x)
11 lis 19:58
Godzio:
ty policzyłaś 7% z 85600 −− a to jest cena z podatkiem, a nam chodzi o cenę mieszkania
11 lis 20:00
Beata: Tak i cena mieszkania wyszła 79608 zł
11 lis 20:02
Godzio:
To tak jakby
masz owoc który kosztuje 1 zł, sprzedajesz go wraz z 7% VAT−em
1 + 7% * 1 = 1.07 zł
i teraz chcesz policzyć jego cenę z 22% VAT−em mając tylko cenę 1.07
to jeśli tak zrobisz (Twoim sposobem ) to zobacz co otrzymasz:
1,07 * 7% = 0,0749
1,07 − 0,0740 = 0.9951 ≠ 1
Mam nadzieję że teraz lepiej zrozumiałe
11 lis 20:02
Beata: potem 22% z ceny 79608.....
11 lis 20:03
Beata: Uczyłam się matematyki w latach 80− teraz powrót do szkoły i dlatego licze innym sposobem niz
młodziez dzisiaj, wiec rozpisze mój tok myslenia
85600 x 7%=5992 5992−kwota 7%vat
85600 − 5992=79608 79608−cena mieszkania bez vat
79608 x22%= 17513,76 17513,76− 22%vat
17513,76+ 79608= 98121,76 cena mieszkania z 22% vatem
11 lis 20:12
Godzio:
Rozumiem wszystko tylko specjalnie dałem taki przykład żebyś to zrozumiała,
Cena 85600 to jest cena mieszkania wraz z podatkiem więc trzeba ten podatek "cofnąć" ale nie w
ten sposób jak ty bo to jest nie poprawne
8560 = cena mieszkania + 7% * cena mieszkania 7% = 0,07
8560 = cena mieszkania + 0,07 * cena mieszkania
1,07 * cena mieszkania = 8560 /:1,07
cena mieszkania = 8000 zł
I teraz do tej ceny doliczmy 22% podatku
22% * 8000 + 8000 = ...
11 lis 20:17
Gustlik: Wystarczy JEDNA proporcja:
85600 zł − 107 %
x −−−−−−− 122 %
| | 85600*122 | |
x= |
| =97600 zł |
| | 107 | |
11 lis 22:57