Rozwiąż
dv: Proszę o pomoc
| | 1 | |
6*3x−1/2+91/2x+1/4=12*( |
| )1/2−x−3 |
| | 3 | |
Da się to na początku łatwo rozpisać ale nie wiem co dalej...
11 lis 19:41
sushi_ gg6397228:
wszedzie masz 3x wiec w czym problem
11 lis 19:45
dv: mam też kilka 2...
11 lis 19:49
sushi_ gg6397228: nigdzie nie ma (2 do potegi x) a ze sa liczby wolne to juz inna bajka
11 lis 19:51
dv: Problem jest. Nie wiem, może źle się do tego zabieram. Mam taki moment:
32x*(3+3−1/4)+3x−1/2=4
i nie wiem co jeszcze mogę zrobić...
11 lis 20:27
Godzio: nie powinno być :
91/2x − 1/4 ?
11 lis 20:31
sushi_ gg6397228:
nigdzie nie bedzie 32x
11 lis 20:33
Godzio:
| | 1 | |
6 * 3x − 1/2 + 91/2x + 1/4 = 12 * ( |
| )1/2 − x − 3 |
| | 3 | |
6 * 3
x * 3
−1/2 + 3
x + 1/2 = 12 * 3
x − 1/2 − 3
| | √3 | | √3 | |
6 * 3x * |
| + 3x * √3 = 12 * |
| * 3x − 3 |
| | 3 | | 3 | |
2
√3 * 3
x +
√3 * 3
x = 4
√3 * 3
x − 3 3
x = t (żeby lepiej był widać, ale nie
trzeba tego wprowadzać)
2
√3 * t +
√3 * t = 4
√3 * t − 3 / − 4
√3t
−
√3t = −3
t =
√3
11 lis 20:34