szczuurek: Mleko ma być rozlewane do prostopadłościennych opakowań o pojemności 2 litrow w których
stosunek długości sąsiednich krawędzi podstaw wynosi 1:2. Jak dobrać wymiary opakowania,
by zminimalizować jego pole powierzchni?
8 sty 18:56
Basia:
podstawa: a, 2a krawędź boczna b
V=a*2a*b = 2a2b = 2 (dm3)
a2b=1
b= 1/a2
P = 2(a*2a + ab + 2ab) = 2(2a2 +3ab) =2 (2a2 + 3a/a2) =
2(2a2 + 3/a)
P(a) = 4a2 + 6/a
a>0
P'(a) = 8a - 6/a2 = (8a3 -6) / a2 = 2(4a3 -3) /2
P'(a) = 0 ⇔ 4a3 -3 =0 ⇔ a3 = 3/4 ⇔ a=3√3/4
P'(a) < 0 ⇔ a< 3√3/4 P maleje
P'(a)>0 ⇔ a>3√3/4 P rośnie
amin = 3√3/4 =(3/4)1/3
bmin = (4/3)2/3
dziwne te wyniki ! sprawdź rachunki
9 sty 00:16
Eta: Basiu ! dobrze policzone!
Liczyłam i miałam dawać!.... ale te wyniki mnie zniecheciły!
Po raz kolejny ... pytam co autor zad. chce przez to osiągnąc?
Zniechęcić do matematyki?... chyba tylko tak mozna myśleć!
Paranojaaaaaaaaaaaaa
9 sty 01:16
Basia:
Zgadzam się w 150%. Na prawdę nie wiem po co to komu. Sadyzm jakiś chyba.
Dentysta sadysta no to jeszcze rozumiem (przynajmniej się rymuje), ale matematyk
sadysta

To przeciw naturze
9 sty 01:46