Oblicz kąt
zakłopotany:

Oblicz α ( k − styczna do okręgu)
11 lis 19:39
Grześ: o ja, zadanko ze zbioru Pazdro, niedawno na lekcji to miałem
11 lis 19:41
Grześ: Zauważ, że kąt dopisany jest takiej samej miary jak kąt wpisany na tym samym łuku.
Kąt środkowy zaś na tym samym łuku jest 2 razy większy, więc tam w środku do dopełnienia 2α+160
będzie 2α
Teraz tylko rozwiąż równanie:
2α+160+2α=360
11 lis 19:42
Basia:
na Twoim rysunku α=90 i nic nie trzeba liczyć
coś nie tak z tym rysunkiem
11 lis 19:46
Grześ: zajrzałem specjalnie do zbioru i jest 140 stopni, więc po prostu źle może przepisane
11 lis 19:48
Basia:
a nie źle popatrzyłam
α+β=90 β kąt przy podstawie trójkąta
2α+160+γ=360 γ kąt przy wierzchołku trójkąta
2β+γ=180
2(90−α)+200−2α=180
180−2α+200−2α=180
4α=200
α=50
kąt α ( z rysunku) nie może mieć 140 bo styczna jest prostopadła do promienia
11 lis 19:53
Basia:
może to inne zadanie
11 lis 19:53
zakłopotany: Dzięki
11 lis 20:32
Grześ: oczywiście, że nie może mieć, mnie chodziło, że w zbiorze zadan u mnie jest taki rysunek, tylko
zamiast 2α+160 jest 2α+140
Źle mnie Basiu zrozumiałaś
11 lis 20:34