Wykaż, ze różnica kwadratów.....
A: POMOCY! wykaż, że różnica kwadratów dwóch kolejnych liczb całkowitych, niepodzielnych przez 3,
jest podzielna przez 3.
11 lis 19:36
Grześ: Są to liczby niepodzielne przez 3, więc mają postać:
a=3n+1
b=3n+2
(3n+2)2−(3n+1)2=9n2+12n+4−(9n2+6n+1)=6n+3=3(2n+1)
c.n.d
11 lis 19:39
Basia:
z dwóch kolejnych liczb całkowitych niepodzielnych przez 3 jedna musi przy dzieleniu dać resztę
1, a druga 2 czyli są to liczby postaci
a=3n+1
b=3n+2
b2−a2=(3n+2)2−(3n+1)2=....
dalej spróbuj sam (sama) policzyć
11 lis 19:39
A: Dziekuję!
11 lis 19:42
Grześ: ajć, przepraszam Basia najmocniej jak potrafię
11 lis 19:43
A: Mam jeszcze jedno, nie wiem jak sie za to zabrać..
wykaż ze suma kwadratów trzech kolejnych liczb naturalnych przy dzieleniu przez 3 daje reszte
2.
11 lis 19:47
Grześ:
Czyli:
n
2+(n+1)
2+(n+2)
2=n
2+n
2+2n+1+n
2+4n+4=3n
2+6n+5=3n
2+6n+3+2=3(n
2+2n+1)+2
Rozumiesz
11 lis 19:50
A: zrobiłam to tak samo, ale nie wiem gdzie tu wykazanie, że przy dzieleniu przez 3 dają one
reszte 2...
Więc chyba nie, nie rozumiem
11 lis 19:53
Grześ: masz postać przecież:
3k+2, gdzie k jest całkowite, a 2 jest resztą
11 lis 19:53
A: ale dziękuję
11 lis 19:54
Grażyna: "dwóch kolejnych" więc nie powinno być...
(3n+1)2− (3n+2)2=...
1 cze 20:36