ekstreeeema
szymon: prosze o sprawdzenie y=arctg x+1/x2
pochodna z tego −x2−2x/x4+(x+1)4
x=−2 i x=0
f(x) wieksze od zera dla (−∞,−2)(0,∞)?
i y=ln x2−1/x
pochodna x2−1/(x2+1)x
czyli x=1 i x=−1
chodzi o wyznaczenie ekstrema
11 lis 19:23
sushi_ gg6397228:
MAMY ZGADYWAC DO CZEGO JEST TA "KRESKA UŁAMKOWA"
11 lis 19:24
szymon: wydaje mi sie ze zapisane jest wszystko jasno
11 lis 19:31
Godzio: O to chodzi:
| arctgx + 1 | | 1 | |
| czy arctgx + |
| |
| x2 | | x2 | |
11 lis 19:33
Grześ: nie rozumiesz szymon chyba o co sushi chodzi,
Takie przykładowe pytanie:
W tej funkcji x
2 jest w mianowniku pod całym wyrażenie czy tylko pod 1

Bo to na 100% duża różnica

Tak samo do inncyh ułamków
11 lis 19:33
sushi_ gg6397228:
a+b/ c+d
a moj zapis−−> to ktora odpowiedz bedzie prawidłowa
11 lis 19:33
11 lis 19:34
11 lis 19:35
Grześ: nie powiem sushi, w tym momencie mnie rozwaliłeś. Dobrze mówisz, bo nie da się wywnioskowac o
który chodzi

. Odgaduje hasło: strzelam na c)
11 lis 19:35
szymon: no racja wiec przepraszam
11 lis 19:35
Godzio:
a widzisz, to jeszcze inaczej niż ja myślałem
11 lis 19:36
szymon: wiec dobrze to jest czy żle?
11 lis 19:44
szymon: ?
11 lis 20:14
Godzio:
Coś nie tak,
| | x + 1 | | 1 | | x2 − (x + 1) * 2x | |
(arctg |
| )' = |
| * |
| = |
| | x2 | | | | x4 | |
| x2 − 2x2 − 2x | | − x2 − 2x | |
| = |
| |
| x4 + x2 + 2x + 1 | | x4 + x2 + 2x + 1 | |
11 lis 20:25
Godzio:
Dziedzinę sobie wyznacz oczywiście
| | x2 − 1 | | x | | 2x2 − (x2 − 1) | | x2 + 1 | |
In |
| = |
| * |
| = |
| |
| | x | | x2 − 1 | | x2 | | x3 − x | |
| x2 + 1 | |
| = 0 ⇔ x2 + 1 = 0 ⇒ x ∊ ∅ −− brak ekstremum |
| x3 − x | |
11 lis 20:29