Rozwiąż układy równań
Kasia:
Rozwiąż układy równań
x(x+1)−(x+2)2=y−3
12x−14y=4
11 lis 19:11
M4ciek:
Wyznacz z drugiego rownania
x i podstaw do pierwszego rownania.
Zapisz tutaj i sprawdzimy
11 lis 19:14
sushi_ gg6397228:
najpierw powymnazaj w pierwszym, skroca sie "x2", a potem moze cos podpasuje na przeciwne
wspolczynniki
11 lis 19:15
Kasia: x=4+14y −12 ?
11 lis 19:18
Kasia: x=312+14y
11 lis 19:19
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
tam masz mnozenie |
| * x wiec dzialanie przeciwne do mnozenia to ... |
| | 2 | |
11 lis 19:19
Kasia: ?
11 lis 19:19
M4ciek: Zrob jak mowi
sushi to moze bedziesz miala latwiej
11 lis 19:20
M4ciek: Zrob jak mowi
sushi to moze bedziesz miala latwiej
11 lis 19:20
sushi_ gg6397228:
znak zapytania nie jest DZIAŁANIEM PRZECIWNYM/ ODWROTNYM DO MNOŻENIA
11 lis 19:21
sushi_ gg6397228:
JAK MASZ 2*5= 10 TO WEDŁUG CIEBIE 5= 10−2
11 lis 19:22
nikka: inny sposób rozwiązania:
x
2 + x − (x
2 + 4x + 4) = y −3
x
2 + x − x
2 − 4x − 4 = y −3
2x − y = 16
−3x − y = 1
2x − y = 16
rozwiązujemy np. metodą podstawiania
y = −3x −1
2x − (−3x−1) = 16
y = −3x −1
5x = 15
x = ...
y=...
11 lis 19:36