równania trygonometryczne p.rozsz.
|Maja: Prosze o pomoc bo niewiem jak to zrobić, a jutro mam z tego kartkówkę.
1. tgx+cos/1+sinx +2=0
2. 4cosx−sin2x/cosx=4cos2x
11 lis 18:50
sushi_ gg6397228:
zapisz to za pomoca ułamka, aby mialo to rece i nogi
11 lis 18:58
M4ciek: Jutro to wolne chyba jest
11 lis 19:09
|Maja: Kto ma wolne to ma. inni idą do szkoły jak nie odrobili
11 lis 19:24
sushi_ gg6397228:
minęło 30 minut i nie widze zapisu za pomoca ułamka −−−> zapis niejednoznaczny
11 lis 19:25
|Maja: już, nie było mnie przy komputerze.
| | 4cosx−2sin | |
2. |
| =4cos2x
|
| | cosx | |
Teraz ładnie proszę o pomoc.
11 lis 19:32
sushi_ gg6397228:
2. jest inaczej zapisane niz w pierwotnej wersji
11 lis 19:35
|Maja: Fakt, noch einmal
| | 4cosx−sin2x | |
2. |
| =4cos2x
|
| | cosx | |
Sprawdzone i jest teraz ideal.
11 lis 19:39
sushi_ gg6397228: dziedzina
2. sin2x= 2sin x* cos x
| 4cosx −2sinx * cos x | |
| = 4 cos2 x |
| cos x | |
| 2cosx −sinx * cos x | |
| = 2 cos2 x |
| cos x | |
2 − sin x= 2 cos
2 x
2− sin x = 2(1−sin
2 x) .... dalej powinno juz pojsc z gorki
11 lis 19:42
Maniek: mam pytanie, bo tu wychodzi ze mam rozwiażać równanie sin x( sin x − 1) =0
czylli sin x = 1
i x=π2 +2kπ, k∊C
aaa w odpowiedziach sa π6 +2kπ i 5π6
ktoś widzi bład?
30 mar 11:38
huehuehue: sinx=0 lub sinx=1
30 mar 11:41
Maniek: no wiem ze sin x= 0 bo odpowiedz ze x=kπ, k∊C mi sie zgadza, ale skad te pozostałe odpowiedzi
30 mar 11:50