ekstrema funkcji
Monika: Mogę prosić o pomoc w zadaniu, które mam wykonać na jutro, chodzi o obliczenie ekstrema
funkcji 1/lnx
11 lis 18:35
Basia:
x>0
lnx≠0 ⇔ x≠1
D = (0,1)∪(1,+
∞)
policz teraz pochodną
| | 1 | |
f'(x) = − |
| *(lnx)' = ..... |
| | ln2x | |
dokończy i zastanów się kiedy na pochodna przyjmuje wartość 0 (warunek konieczny istnienia
ekstremum)
11 lis 18:39
Monika: wydaje mi sie za dla 1, dobrze?
11 lis 18:46
sushi_ gg6397228:
przeceiz "1" nie ma w dziedzinie
11 lis 18:48
Basia:
(lnx)'=
1x
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x) = − |
| ( |
| = |
| |
| | ln2x | | x | | x*ln2x | |
a to
nigdy nie przyjmuje wartości 0
11 lis 19:15