Oblicz α
Pomocy!!!!:

Oblicz α
11 lis 18:16
sushi_ gg6397228:
jest nieskonczenie wiele rozwiazan, dla takiego czegoś −−> podaj jeszcze brakujace informacje
11 lis 18:25
Pomocy!!!!: Punkt P jest punktem przecięcia wysokości trójkąta ABC
11 lis 18:29
sushi_ gg6397228:
i jeszcze mam dalej ciagnac−−> ze moze trojkat jest rownoramienny
11 lis 18:29
Pomocy!!!!: trójkąt jest dowolny, więcej informacji o nim nie ma. W odpowiedziach mam, że α=106o, ale
nie wiem jak to udowodnić
11 lis 18:34
sushi_ gg6397228:
bo trzeba zrobic rysunek porzadnie i dac te wysokosci aby przeciely boki CB i CA
11 lis 18:41
sushi_ gg6397228:

1. α= 90 − β
zrob tak samo dla drugiej wysokosci z wierzcholka B ( daj katy γ i δ)
kat γ w wierzcholku A, kat δ −....
2. δ=90− γ
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
wiadomo ze
3. β+γ=180− 74 ( trojakt ABC)
dodaj stronami 1. i 2. i potem wykorzystaj 3.
11 lis 18:46
Bogdan:

Punkt przecięcia wysokości w trójkącie to ortocentrum trójkąta.
x + y = β (tu β = 74
o)
p = 90
o − x, q = 90
− y
Czy teraz już wiesz jaką miarę ma kąt α?
11 lis 18:48
Pomocy!!!!: tak, dziękuję za pomoc
11 lis 18:54