Nierówność wykładnicza sprowadzona do nierówności wymiernej
nUmer: Witam!
Powtarzam materiał z zakresu szkoły średniej korzystając z "Korepetycji" GREGA.
W nierówności wykładniczej, wykładnik zostaje sprowadzony do nierówności wymiernej postaci:
4x−53x−2 <0
by po krótkiej informacji "Iloraz dwóch wyrażeń ma być mniejszy od zera. To stwierdzenie jest
równoważne temu, że iloczyn tych samych wyrażeń jest mniejszy od zera. Czyli zastępuję iloraz
iloczynem. (pamiętajmy, że chodzi tutaj o znak wyrażeń!)"
(4x−5)(3x−2)<0
Pytanie − jak wykazać, że iloraz oraz iloczyn tych samych wyrażeń będzie mniejszy od zera?
11 lis 17:54
Tomek.Noah:
nigdy nie bedzie mniejszy od zera jesli przyjmiemy za jedno wyrazenie a i w tytm przypadku
drugie a to
a/a=1 a2>0 ∃a∊R, a2≥0 nigdy <0
11 lis 18:04
AS: Dojście do rozwiązania oparte jest na spostrzeżeniu zawartym w tabelce
+ * + = +
+ * − = −
− * + = −
− * − = +
Warunek w zadaniu narzuca wynik końcowy ujemny.
Stąd zachodzą możliwości
4x + 5 > 0 i 3x − 2 < 0 lub 4x + 5 < 0 i 3x − 2 > 0
Rozwiązując nierówności mamy warunki
x > −5/4 i x < 2/3 lub x < −5/4 i x > 2/3
Tylko pierwszy warunek jest możliwy tzn, istnieje takie x,że x ∊ (−5/4,2/3)
W drugim przypadku nie istnieje.
11 lis 18:07
nUmer: Dzięki − zrozumiałem!
11 lis 18:18