funkcja
Cleo: Funkcja kwadratowa z parametrem
Dla jakich wartości parametru m funkcja y=mx
2+2(m−1)x+m+1 ma dokładnie jeden punkt wspólny z
prostą o równaniu y=2x+1?
Jakieś wskazówki? Dzięki
11 lis 17:41
ostr: 2x+1 = mx2 + 2(m−1)x +m + 1
Uporządkuj to, później wyznacz Δ i sprawdz dla jakiego m będzie równa 0.
11 lis 17:43
Tomek.Noah: dla m=0 a potem dla m≠0
dla m=0 ma jeden punkt wspolny
dla m≠0
wypisz Δ iilicz
11 lis 17:51
Cleo: Nie wiem czy dobrze policzyłam ale wyszlo mi dla m≠0, że m=1 gdy Δ=0, z tego wynika, że
x2+2=0, czyli x2=−2. W związku z tym parabola i prosta maja punkt wspólny tylko gdy m=0. Czy
tak?
11 lis 18:08