a
pat: poszukaj wektora o długości 2 prostopadłego do wektora w=[3,3]
11 lis 17:06
pat:
11 lis 17:14
AS:
Długość wektora |w| = 2
Wektor dany: w = [3,3]
Wektor szukany s = [sx,sy]
Z wzoru na długość sx2 + sy2 = 22
Z warunku prostopadłości: 3*sx + 3*sy = 0
Do rozwiązania układ równań
sx2 + sy2 = 4
sx + sy = 0
11 lis 17:56
Amaz:
| | 2*3 | | 2*3 | |
prostopadły do w o dlugości 2, to będzie: w'=[ |
| ,− |
| ] |
| | |w| | | |w| | |
11 lis 18:04
Amaz:
a nie. bzdure napisalem, myślałem, ze ta sztuczka zadziała, ale jednak nie
11 lis 18:05
pat: czyli co wyszlo misy=√2 sx=−√2
12 lis 15:57
pat: a jakby mial byc rozwnoległy?
12 lis 15:58
Jack:
jesli w=[a,b] to równoległy do w, zachowuje stosunek b/a, przy czym może mieć dowolną długość.
12 lis 16:00
pat: a dobrze to zrobilam?
12 lis 16:02
12 lis 16:02