matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
natalia:
wykaż tożsamość; cos
x
2
−sin
x
2
to wszystko przez cos
x
2
+sin
x
2
=
1
cosx
−tgx
11 lis 16:30
natalia:
prosze o pomoc..
11 lis 16:49
Amaz:
no to łatwo, zrob sobie tak, że
x
2
=t, x=2t, żeby było latwiej
1−sin2t
1−2sintcost
teraz po prawej stronie mamy
=
=
cos2t
cos
2
t−sin
2
t
1−2sintcost
(cost−sint)(cost+sint)
Czyli mamy cos takiego:
cost−sint
1−2sintcost
=
, cost+sint się upraszcza,
cost+sint
(cost−sint)(cost+sint)
mnążąc na krzyż otrzymujemy: (cost−sint)
2
= 1−2sintcost, a to juz jest łatwizna
11 lis 17:10