proste
smutna: Uzasadnij,ze prosta y=x+2 nie jest prostopadła do prostej przechodzącej przez punkty
A(−1, 3)
B(−6,7)
To ja mam napierw A podstawic pod rówanie a potem B? Tylko nie wiem co mi to podstawinie da.
11 lis 16:26
Marcin Wolanowski: masz znaleźć równianie prostej przechodzącej przez A i B postaci y=ax+b znajdziesz a i b i po
współczynnikach kierunkowych prostych wyciągniesz wniosek....
11 lis 16:29
smutna: no i mi nic nie wyszło:(
11 lis 16:35
Marcin Wolanowski: bywa i tak

a jakie wyszlo ci rownanie prostej?
11 lis 16:35
ostr: Można ustalić współczynnik kierunkowy tej prostej.
A=(x
a,y
a)
B= (x
b,y
b)
11 lis 16:37
Marcin Wolanowski: y=−4/5x+11/5 (nie wdajac sie w ładny zapis

) stad nie są prostopadle bo współczynnik
kierunkowy jest rózny od: −1
11 lis 16:38
Marcin Wolanowski: ostr: można
11 lis 16:39
smutna:
wyszło mi coś takiego
liczyłam pUnk A
y=ax+b
3=a razy−1+b
3=−a+b
i nie wiem co dalej
11 lis 16:40
smutna:
Ja nie wiem skąd to się wzieło
y=−4/5x+11/5

?
11 lis 16:41
Marcin Wolanowski: y=ax+b podstaw wsp. punktów A i B odpowiednio za x i y to tego równania i rozwiąż wyjdzie to
o co pytasz. Lub skorzystaj zgotowego wzoru na równanie prostej przechodzącej przez pkty A i
B.
11 lis 16:43
Marcin Wolanowski: do równania y=ax+b podstaw za x=−1 a za y= 3 czyli wsp punktu A potem otrzymasz:
* 3=−a+b
potem podstaw wsp punktu B czyli za x podstawiasz −6 a za y=7 otrzymasz
** 7=−6a+b
Rozwiazujesz uklad * i ** i masz a oraz b a co za tym idzie równanie prostej y=ax+b czyli to o
co pytasz
11 lis 16:45
smutna:
a skad ja mam wiazc ten współczynnik?
a jaki jest ten gotowy wzór?
11 lis 16:46
smutna:
aaaa...juz wiem
współczynik to to co przy a stoi?
11 lis 16:47
MW: to "a" we wzorze to wsp
11 lis 17:14
Halo: a=−4/5 a ile wyjdzie b? I co dalej? Ktoś pomoże
20 mar 19:57
lil: Nie trzeba liczyć wyrazu wolnego, wystarczy współczynnik kierunkowy, by uzasadnić, że te dwie
proste nie są prostopadłe. W równaniu prostej y=x+2 współczynnik a1=1, w równaniu drugiej
prostej a2=−4/5.
Proste są prostopadłe ⇔ a1*a2=−1
Podstawiasz a1 i a2 i wychodzi sprzeczność −4/5≠1, co kończy dowód.
20 mar 20:09