trygonometria
natalia: sinx+sin4x+sin7x=0
11 lis 16:19
Amaz:
sin(4x−x)+sin4x+sin(4x+3x) = 2sin4xcos3x+sin4x = sin4x(2cos3x+1) = 0 wtedy i tylko wtedy gdy:
sin4x = 0 lub cos3x = −12
11 lis 16:34
11 lis 16:34
natalia: a jak zapisać te rozwiązania z k pi
11 lis 16:40
Amaz:
sin4x = 0 wtedy kiedy sinus się zeruje, czyli dla 4x = 0+kπ (czytaj przy całkowitych
współczynnikach π, wystarczy spojrzeć na wykres tej funkcji)
cos3x = −
12 ⇔ 3x = tu jest trudniej
11 lis 16:50
Amaz:
cos3x = −12 ⇔ (3x = 2π3 + 2kπ) lub (3x = 4π3 + 2kπ)
11 lis 17:02
Amaz:
aha jesli 4x = kπ, to x =
kπ4, tak samo w cos3x, ja policzyłem 3x, żeby policzyć samo x
trzeba stronami podzielić przez 3, mam nadzieję, że to wiesz
11 lis 17:16
natalia: tak to jużwiem. wielkie dzieki za pomoc
11 lis 17:22