Cameron XD: Było już takie zadanko chyba, ale ja poproszę jeszcze raz bo niebyt rozumiem, a mam
niedługo decydujące zaliczenie...
Zadanie 1
Funkcja F(x)=(x3+x2+ax-24)kreska ułamkowa(2x+6) ma miejsce zerowe równe -2. Wyznacz:
1. wartość parametru a
2.pozostałe miejsca zerowe
3.zbiór argumentów, dla których funkcja przyjmuje wartości ujemne.
Zadanie 2
Funkcja H(x)=(x3+2x2-9x-18)kreska ułamkowa(x+3a) dla argumentu 1 przyjmuje wartość 3.
Wyznacz:
1.wartość parametru a
2.miejsca zerowe funkcji H
3.zbiór argumentów, dla których funkcja przyjmuje wartości nieujemne.
8 sty 18:45
Susanna: Pomogłabym ci, ale też nie czaję, wleź do mnie, to może coś rozkminisz
8 sty 18:53
Cameron XD: Niestety, to co tam napisane, też mam, ale reszty nie. Pomoże ktoś

?
8 sty 18:55
Basia:
1. 2x+6#0 2x# -6 x# -3
F(-2) =0
czyli
-8 +4 -2a -24
-------------------- = 0
-4 +6
-2a - 28
------------- = 0
2
2a + 28 =0
a=-14
---------------
x3 + x2 -14x -24 musi dzielić się przez (x+2)
wynik to x2 - x -12
Δ= 1 -4*1*(-12) =49
√Δ = 7
x1 = (1-7)/2 = -3 odpada na mocy założenia
x2 = (1+7)/2 =4
------------------------
F(x) = (x+2)(x+3)(x-4) / (2x+6) = (x+2)(x-4) /2
F(x) < 0
(x+2)(x-4)<0
to już chyba potrafisz dokończyć
9 sty 01:59
Basia:
H(x)=(x3+2x2-9x-18) / (x+3a) dla argumentu 1 przyjmuje wartość 3
H(1)=3
H(1)= (1 + 2 -9 -18) / (1+3a) = -24 / (1+3a)
-24 / (1+3a) = 3
-24 = 3(1+3a)
-24 = 3 + 9a
9a = -27
a=-3
H(x) = (x3+2x2-9x-18) / (x - 9)
x-9#0
x#9
H(x) = 0 ⇔ x3 + 2x2 - 9x -18 =0
x2(x+2) -9(x+2) =0
(x+2)(x2-9)=0
(x+2)(x-3)(x+3) =0
x=-2 lub x=3 lub x=-3
H(x) ≥ 0
narysuj wykresy funkcji
y= x+2
y= x-3
y=x+3
y=x-9
poprowdadź pionowe proste pomocnicze przez miejsca zerowe i z wykresu odczytaj gdzie
iloczyn ≥0; pamiętaj, że 9 nie należy do dziedziny funkcji
9 sty 02:06
Cameron XD: Dziękuję najmocniej
9 sty 16:36
Cameron XD: Hej, hej, jeszcze pytanko, bo nie rozumiem jednej rzeczy, a na zaliczeniu teacher będzie
bezlitosny, skąd w pierwszym zadanku się wzięło (x+2) a w drugim (x-9)? Bo jak mnie
sorka zapyta, to nie będę wiedziała, może ktoś wytłumaczyć? Błagam, bo nie rozumiem

!
9 sty 20:03
Miki:
Basi chwilowo nie ma !
więc wetnę sie w Jej "działkę"

to miejsce zerowe wielomianu
bo w tym pierwszym W(- 2)= 0 wiec podzielny przez (x +2)
w drugim W( 9)=0 to podzielny przez (x -9)
Basia pisała na skróty OK? wiesz juz jak wytłumaczyc P ani ?
Pozdrawiam!
9 sty 20:08
Miki:
Teraz popatrzyłam dokładnie!
więc przez ( x +2) tak jak napisałam jest ok
a przez (x - 9)
dlatego ,bo tam miałeś dzielone przez (x +3a)
dla a= -3 ( bo tyle wyszło a z obliczeń
więc dlatego przez ( x + 3*(- 3)) = (x - 9) juz teraz wiesz?
9 sty 20:19
Cameron XD: O tak, już wiem, dzięki

Może jakoś się wybiję na dobrą ocenę.
9 sty 21:12
9 sty 21:18
Cameron XD: Na pewno to obwieszczę, jak się na 4 wybiję. Dzięki za pomoc, zobaczymy co wyjdzie.
9 sty 21:25
Cameron XD: Niiio i mam 4 na semestr z Matmy. Thanks for everyone
12 sty 22:45
13 sty 00:55
Hałer: f(x)=2x/2−1 − 6/x+3
9 wrz 19:08