Wartośc bezwględna
Dudini: Wartość bezwzględna.
Noż żebyś Cie mnie zabili, myślę, nad trzema przykladami, i nie wiem, co z nimi począc, bo w
ogole mi wynik wyjsc nie moze..

Proszę, to jedno z zadań:
Zapisz podane wyrażenie bez uzycia symbolu pierwiastka.
a)
√9x2 + 6x +1
b)
√25y2 − 10y+1
Znam wyniki do obu, ale cóż z tego, jak nie wiem, jak rozwiązać, ktoś podpowie? Naproawdzi na
dobrą drogę?
Potrzebna jest tu znajomość jednego ze wzorów:
√a2 = |a|
I jeszcze jedno zadanko, które robić zacząłem, ale tez mi nie wychodzi − proszę o sprawdzenie i
znalezienie błędu:
Zapisz poniższe wyrażenie bez używania symbolu wartości bezwzględnej.
a) dla x € (4; 7) |4−x| − 2|x−3| − |7−x|
Ja tak zrobiłem:
|4−x| − 2|x−3| − |7−x|
|4−x| − |2x+6| − |7−x|
−4 + x − 2x +6 − 7 − x
−5 −2x

Napewno ma być −5.
11 lis 16:09
Marcin Wolanowski: bosz

a) |3x+1|
b) |5y−1|
11 lis 16:10
Marcin Wolanowski: to pod pierwiastkami to wzory skróconego mnożenia

stad tak a nie inaczej.
odnosnie tego ponizej −4−2x+6−7+x co daje −x−5
11 lis 16:12
Marcin Wolanowski: znowu literowa powinno byc juz pisze
11 lis 16:12
Marcin Wolanowski: −4+x−2x+6−7+x=−5 o teraz

hyehe
11 lis 16:14
Dudini: a) |3x+1| b) |5y−1| − to to ja wiem, ale jak do tego dojśc?
11 lis 16:20
Marcin Wolanowski: 9x2+6x+1=(3x+1)2 rozumiesz? a potem twoj wzór √a=|a|
11 lis 16:21
Marcin Wolanowski: √9x2+6x+1=√(3x+1)2=|3x+1|
11 lis 16:22
Dudini: Co do tego drugiego, dzięki, machnąłem się z minusem, tez literówka, a miało być plus ^^.
11 lis 16:22
Marcin Wolanowski: prosciej sie nie da
11 lis 16:22
Dudini: Dzięki, załapałem.
11 lis 16:24
Dudini: A straciłem chyba z 1,5H na myślenie, a to takie proste, bosz..
11 lis 16:25
Dudini: Niech mnie pieron strzeli, tyle mysleć, a to prościzna, jeszcze raz dzięki.
11 lis 16:25