ekstrema loklane funkcji
hawk: mogę prosić o pomoc w obliczeniu ekstrema y= x4/e4 i y=earctgx
11 lis 16:05
Basia:
policz najpierw pochodną ?
potrafisz ?
11 lis 16:15
hawk: pochodna to problemu nie ma ale co dalej niewiem wlasnie jak oke=reslic dziedizen itp
11 lis 17:17
ostr: to szukaj x dla którego pochodna równa się 0.
11 lis 17:25
hawk: a moze ktos mi w tym pomoxc, naprawde niewiem jak to zrobic chociaz jeden przyklad
11 lis 17:45
Tomek.Noah:
hawker

x
4*e
−4=(x
4)'*e
−4+x
4*(e
−4)'=4x
3e
−4+0=4x
3*e
−4 tak mi sie wydaje
11 lis 18:00
hawk: według mnie pochodna jest następująca 4x3*e4−e4*x4/e4*e4 poniewaz jest to pochodna
różnicy aczkolwiek niewiem co dalej,,moze mi ktos pomoc
11 lis 18:15
hawk: można wyciągnąc e4 przed nawias jeszcze ale niewiem czy mi to cos da
11 lis 18:17
Basia:
dobrze policzyłeś
Tomku, ale niepotrzebnie tam to skomplikowałeś
| 1 | |
| jest taką samą stałą jak np. 5,−3 czy 100 |
| e4 | |
czyli
f'(x)=0
x
3=0
x=0
pochodna zmienia tu znak bo
x<0 ⇒ x
3<0 ⇒ f'(x)<0 ⇒ f.maleje
x>0 ⇒ x
3>0 ⇒ f'(x)>0 ⇒ f.rośnie
stąd:
dla x=0 f.ma minimum lokalne
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f(x)=e
arctgx
x∊(−
π2,
π2) bo arctg tylko w tym przedziale jest określona
| | 1 | |
f'(x) = earctgx*(arctgx)' = earctgx* |
| >0 dla każdego x |
| | 1+x2 | |
f.nie ma żadnego ekstremum lokalnego bo pochodna nigdy nie przyjmuje wartości 0
11 lis 18:21