wyznacz pochodną funkcji
Agulaa: wyznacz pochodną
y=2
tg1x
proszę bardzo o pomoc
11 lis 15:47
Marcin Wolanowski: pochodna bodajże: 2tg 1/x*ln 2*ctg(1/x)*(−1/x2)
11 lis 15:57
Marcin Wolanowski: ojej

bład

roztrzepany jestem

zaraz poprawie
11 lis 15:57
Marcin Wolanowski: 2
tg (1/x)*ln2*1/(cos
2(1/x))*(−1/x
2) no teraz chyba dobrze
11 lis 15:59
Basia:
| | 1 | | −1 | |
2tg1x*ln2* |
| * |
| |
| | cos21x | | x2 | |
używaj ułamków, albo nawiasów, bo Twój zapis można przeczytać tak:
11 lis 16:04
Marcin Wolanowski: Basia wiem że mozna ale licze ze student ma (mgliste) pojecie o tym jak owa pochodna ma
wygladac ba! ze nawet ma rozwiązanie ale nie jest jego pewien. a pisanie w texu idzie mi o
niebo lepiej niz ułamków tutaj

niestety jest jak jest. Oczywiscie nie chcialem wprowadzac w
blad Agulii
11 lis 16:08
Basia:
przyzwyczaisz się
co to za różnica napisać \frac czy napisać U ?
reszta taka sama
11 lis 16:14
Agulaa: ojacieeee jak wy na to wpadliście
11 lis 16:16
Agulaa: Dziękuję bardzo

11 lis 16:16
Marcin Wolanowski: powiem tak Basiu pomagam dla hobby bo sie nudzę dopóty użytkownicy bedą pisać tak jak tu piszą
tzn bez zwracania uwagi na zapis ja też bedę odpowiadał (pomocnie) aczkolwiek z równym
niedbalstwem co oni

Oczywiscie wiem jak napisać tutaj ułamek

Odnośnie twojego pytania ja
miałem na myśli przewagę tex nad mechanizmem tutaj. Ale nie deliberujmy patrzmy komu pomóc
11 lis 16:18
Agulaa: ja tego nigdy nie rozwiąże
11 lis 16:18
Agulaa: oblicz pochodną y=4
3√ctg2x +
3√ctg8x pomożecie mi rozwiązać ten przykład
11 lis 16:22
Basia:
przecież już jest rozwiązane ! (?)
11 lis 16:22
Basia:
4
3√ctg2x = 4ctg
23x
(4
3√ctg2x)' = 4(ctg
23x)' =
drugi składnik sumy tak samo
11 lis 16:31
Marcin Wolanowski: podziwiam Basiu za wytrwałość w mozolnym rozwiązywaniu /(zapisywaniu)
11 lis 16:33
Agulaa: dziękuje bardzo


!
11 lis 16:35
Agulaa: takich przykładów na zadanie mam aż 10 ale nie będę wam głowy zawracać tak już mi
pomogliście...
11 lis 16:40
Basia:
Marcin na prawdę nie widzę wielkiej różnicy między tym zapisem, a zapisem z texa.
Texa nauczyłam się wcześniej i łatwo się dostosowałam.
11 lis 16:48
Marcin Wolanowski: Wiec zapisz mi tu na forum macierze

skoro nie widzisz różnicy Basiu. Zapisz mi potęge pod
pierwiastkiem aby w firefoxie wykładnik potęgi nie "właził" na pierwiastek. Porównaj zapisy
choćby tego rozwiązania powyżej do zapisów tego samego na takich stronach jak matematyka.pl a
zobaczysz różnicę.
11 lis 17:25
Basia:
Nie to miałam na myśli.
Ten edytor jest znacznie skromniejszy i nie jest dostosowany do potrzeb matematyki wyższej.
Chodziło mi wyłącznie o stopień trudności przy zapisie ułamków, potęg, pierwiastków itp.
A to naprawdę nie jest tu trudniej zrobić niż w texu. Skoro więc umiesz napisać ułamek w texu
możesz szybko nauczyć się pisać ułamki tutaj.
11 lis 18:28